Utama > Resepi Sedap > Resepi Sedap :Ayam Goreng Berempah

Resepi Sedap :Ayam Goreng Berempah

Resepi sedap: Ayam goreng berempah

Bahan 1 (dikisar)

1 inci Halia

1 inci Kunyit hidup

3 batang serai

5 ulas bawang putih

Bahan 2

Beberapa ketul Ayam (4 atau 5)

½ sudu jintan manis

½ sudu jintan putih

1 sudu ketumbar

1 biji telur

daun kari

garam

 

Cara-cara memasak

  1. Perap ayam dengan semua bahan 1 yg dikisar dan bahan 2 selama 45 minit atau sejam.
  2. dengan api yg sederhana, goreng ayam tadi sehingga garing
  3. Sedia dihidang ! sedap dimakan ketika masih panas 🙂

p/s : jintan manis, jintan putih dan ketumbar boleh juga ditumbuk (mengikut selera masing2) dan boleh juga digantikn dgn rempah kari ayam..

  1. noramalina
    November 27, 2008 at 3:10 am

    tumbuk halia dengan bawang putih, pastu perap kat ayam.. letak garam kunyit sikit.. pastu goreng. pun sodap jugak.. wangi.. (^_^) but kena hati2.. bahan perap tu senang hangit.. hee..

  2. zickory
    Disember 5, 2008 at 4:12 am

    kalo goreng dgn tepung adabi + telur, lg best..! masyuk cam kt KFC..hehe

  3. syidahef
    Mei 31, 2009 at 1:03 pm

    em.. saya dah buat tapi tak guna bawang putih..
    saya blendkan daun kari. , gaulkan dgn serbuk kari dan sedikit sebuk cili .pasti ada kelainan. lain2 sama aje. Ingat daun kari kena banyak. Baru baunyer…. tak terhingga..ummmpph

  4. Jun 4, 2009 at 2:49 am

    cam sedap resepi nie.tapi klau isi banyak daun kari,lagi best.jadi rangup.eym…yummy

  5. Jun 4, 2009 at 2:50 am

    ade x resepi pasal ayam tandoori

  6. nizamnz
    Jun 22, 2009 at 1:48 am

    Tambahan kepada yg suka makanan rangup.

    Cuba campurkan sebuk roti yg boleh dibeli di kedai membuat kek

    • meya
      Mac 10, 2012 at 12:35 pm

      perlu diperap jugk atau nk goreng baru gaulkn skali”?

  7. diyezz
    Oktober 20, 2009 at 12:35 pm

    saya dh buat dah sdp la gila la.dasyat 2

  8. diyezzz
    Oktober 20, 2009 at 12:40 pm

    saye png la nk pilih yg ane aaaa?coz trlampau bnyk sangt web.

  9. Oktober 28, 2009 at 7:28 am

    kengkawan nak tanya ni betul ke resepi a.g brmpah ni power kami nak niaga nasi lemak a.g.brmpah ni ari isnin.. klu kmpom ok mlm ni kami cuba buat

    • abg man
      Ogos 12, 2010 at 8:10 pm

      Assalamualaikum .
      Saya baru buka laman web ni dan terbaca komen kamu . Nak tanya bagus tak resepi ayam goreng berempah ari tu dan dan buka niaga ka . Saya pun nak cari resepi a.y.g berempah yang best dan rangup tak jumpa2 lagi . ada tak resepi , kalau tak keberatan bagi saya

    • Oktober 26, 2010 at 5:31 am

      camna dh try ka resepi ayam goreng berempah????dh start niaga blom????ok tak????

  10. bedakcejuk
    November 4, 2009 at 5:34 pm

    baru nak belajar masak ni.mula2 ingat nak cuba yang senag2.dah teror yang basic move to yang rumit.hehehe thanks…. banyak membantu

  11. puan rafizah
    November 28, 2009 at 4:18 am

    salam semua.sy nak tokok tambah je…kalau nak bagi umphh! lagi ayam goreng tu tambah kan dgn sedikit tepung beras(3 sudu),tepung jagung (3 sudu) tepung gandum(2 sudu) sedikit serbuk cili (2 sudu)dan yg paling penting sekali sedikit air kapur (2 sudu)(nak bagi rangup).Cubalah…..semua org suka….

  12. Januari 2, 2010 at 9:28 am

    Kalau nak keep it simple… letak kunyit ,garam, sos cili lingham (apa2 jenis sos cili pun boleh – jgn guna sos tomato) dan kicap kipas udang.. peram 1/2 jam… Goreng pun sodap..

  13. Jedi
    Januari 12, 2010 at 12:58 am

    (Salam)

    Terima kasih untuk resepi nie.

    Aku selalu goreng ayam tah pape tah resepinya.
    Cam kunyit+garam+bawang putih, sos tiram + kicap + bawang putih.

  14. alin
    Mac 16, 2010 at 7:40 am

    nampak mcm sdp,boleh la try.seLalu msk resepi yg sama je…mmm.msk nasi lmk dgn ayam goreng rempah..nyummy…

  15. aya
    Julai 4, 2010 at 8:57 am

    Boleh cuba masa posa nanti…tq

  16. Ogos 20, 2010 at 8:31 am

    all time favourite sy dan keluarga..sy minta izin copy paste gmbr kat blog sy ye..baru je buat ayam goreng ni 2-3 hari lepas tapi lupa nak ambil gmbr 🙂

  17. kap
    Oktober 22, 2010 at 1:25 am

    em…. ape2pun semuanya sodap kena cuba baru tau. tq pada yg x lokek bagi resepi utk mencuba.dan sebagai panduan memasak bagi yang baru pegang kuali .selamat mencuba…

  18. hasnawati bt johari
    Oktober 26, 2010 at 3:17 am

    emm cm cedap jer.nk try lah

  19. n
    November 22, 2010 at 1:40 pm

    wassup…..syok nye ada resepi mcm nie….

  20. taiping with love
    Disember 11, 2010 at 3:47 am

    dah try sedap……mkn dgn nasi kukus…….

  21. zack
    April 8, 2011 at 5:31 pm

    terima kasih atas perkongsian anda,disini sy ingin meminta izin utk menggunakan resepi anda utk berniaga.semoga allah dpt membalas jasa anda.wassalam

  22. nora
    April 17, 2011 at 10:03 am

    terima ksih kpda yg sudi berkngsi. boleh la sye cbe wat, lagipun sye bru nak jinak2kan diri dengan dapur. perkngsian korang sgat bermakna wat sye.

  23. shazrina
    Jun 29, 2011 at 2:50 am

    Citer bab makan nie uhuhuh terliur aku…terbyg2 plak hehehehe….nak try nie.

  24. shazrina
    Jun 29, 2011 at 2:54 am

    saya nie bab masak ala kadar jak best jg cdgn kwn2 nie xla malu kat uma bkal mentua suh masak heehe bolh belajar kat net tq kawn2 .saya baru jak buka laman nie.

  25. shazrina
    Jun 29, 2011 at 2:57 am

    Kegemaran lagi nampak gmbr ayam goreng pun terliur hehehe mcm manga sebut jak namanya uda terliur.tapi setiap masak mesti x sdp sedih.:-(

  26. Julai 8, 2011 at 5:15 pm

    huhu saya pun nk guna resepi nie niaga arrr.. cm sedap jerk mintk izin copy paste noh, ngn guna wt niaga ye……. mekasih..

  27. syam
    Julai 8, 2011 at 5:18 pm

    wah best jgak nie… nak guna resepi nieh wat niaga ye… mintak izin ye.. nk copy paste gak… terima kasih..

  28. nazz
    Julai 25, 2011 at 2:32 pm

    Apa pendapat anda tentang orang yg tak mahu berkongsi/memberi resepi dgn alasan resepi keluarga turun temurun amanah dari pengasas(almarhumah).

  29. nelly
    Ogos 3, 2011 at 12:33 am

    nak try gak,harap2 jadi la..1st time ni..hehe

  30. Ogos 16, 2011 at 8:01 am

    em… sedap sangat-sangat. ank2 pun sukeeee.

  31. shu
    Ogos 21, 2011 at 9:43 am

    aaaaa,,sedap nampak nya..nak masak untuk bukak posa

  32. rossa
    Ogos 24, 2011 at 6:27 am

    belom coba….. tapi nak minta izin guna resipi ni utk menu baru d cafe nanti 😀

  33. September 4, 2011 at 4:57 pm

    Izinkan sy mgunakan resepi saudara/saudari semua utk kegunaan sndiri dan mgkin utk bisnis (meniaga). Jadikan amalan tolong menolong dan tidak kedekut ilmu di kalangan kita semua..semoga Allah melipat gandakan setiap keikhlasan dan nawaitu di hati kpd sesiapa yg ingin meyumbangkan sesuatu utk kebaikan bersama..

  34. nani
    September 28, 2011 at 1:45 pm

    bhan kisar tu , air nk kne ltak ckit ke byk ?? sy buad jd cair jew …hehe

  35. Oktober 10, 2011 at 4:11 am

    telur tu untuk ape? perap sekali ker?

  36. suna
    Oktober 13, 2011 at 4:06 am

    ayam yg dah diperap tadi kdian digolek dalam tepung jagung dan digoreng lagi best,boleh ganti ayam kfc. minyak tak rosak.

  37. boy with girl's heart
    Januari 18, 2012 at 4:23 am

    trimas atas resepi yg best2 sume~!!

  38. hikari~
    Januari 28, 2012 at 1:59 pm

    dh try..sedap!..hehe..my hubby suke…=)

    • Januari 30, 2012 at 1:19 pm

      ya ka? hihi… bagus lah… lps ni try ayam bakaq plak.. hehe :p

  39. suhaila
    Julai 3, 2012 at 5:17 am

    wah sedap…….

  1. No trackbacks yet.

Tinggalkan komen