Utama > Perjalanan Hidup, santai, Teladan Hidup > Usah terasa hati dan berkecil hati….

Usah terasa hati dan berkecil hati….

“Mengecilkan hati orang adalah berdosa, berkecil hati juga adalah berdosa. Tetapi lebih besar dosanya jika kita berkecil hati”

I’m so confused..

Kenapa orang kecil kan hati kita, kita pulak yg berdosa?
Then I asked my dad what’s that mean.

Ayah: Jika seseorang hina kita, dia berdosa.
Jika kita terasa hati dgn penghinaan dia, kita juga berdosa.
Tetapi dosa kita lebih besar dari dosa dia.

Anak: uiikk.. tapi kenapa pulak? Kita tak buat apa-apa pun?

Ayah: Kerana orang yg menghina kita itu adalah peringatan daripada Allah.

Anak: *blur

Ayah: Kenapa kita dihina oleh orang tu? Kerana itu adalah ujian dari Allah. Kenapa Allah hadiahkan kita ujian itu? Kerana DIA nak mengingatkan diri kita yang dah leka dengan dunia.
Bila kita berkecil hati dengan orang tersebut, bermakna kita tak redha dengan ujian yang Allah turunkan. Kesimpulannya, kita bukan kecil hati dengan orang, tapi kecil hati dengan Allah.

Anak: Ooooooo… ook….

Ayah: Lagi parah bila kita pun cerita pada kawan-kawan kita. “Dia dah banyak buat aku macam ni, macam tu…” dan sebagainya. Dan kawan-kawan kita pula akan cerita pada kawan-kawan lain. “Kesian kawan kita tu.. budak tu dah banyak sakitkan hati dia,…..” jadi keredhaan kita terhadap ujian Allah itu akan lesap.

Anak: *termakan cili

So, the conclusion is.. jangan mudah terasa hati..
Maknanya kita tak redha dengan Allah..
Nanti Allah pun tak redha dengan kita.. Na’uzubillah.

p/s:  di sini saya ingin megambil kesempatan..mohon maaf kepada semua sahabat-sahabat yang mengenali diri saya…andai ada yang terguris perasaan sepanjang persahabatan kita….maaf ya… ^_^

  1. Januari 28, 2011 at 5:38 pm

    Kita tak mampu ubah orang lain, kerana ia diluar kawalan diri kita.. Yang kita mampu ubah adalah diri kita sendiri, asalkan diri kita itu masih dalam KAWALAN.<p.

    “Pandanglah wajah sahabatmu dengan wajah yg manis walaupun hatimu tengah menangis”.🙂

  2. ana
    Februari 6, 2011 at 3:21 am

    mohon share…me kaseh..

  3. ruwaida
    Februari 7, 2011 at 12:09 pm

    leh x sy nk copy cte ni letak kt blog saye??pengajaran yg bermakne..=)

  4. huda
    Februari 28, 2011 at 6:38 pm

    saya nak mintak share ek.. satu pengetahuan yg sangat baik untuk dijadikan bekalan hidup

  5. adik ^_^
    Mac 8, 2011 at 10:58 am

    camane pulak klau kite ade kwan yg slalu komen n mgkritik kita smpai wat kite sdih..tapi kite xde pun wat die mcm 2 sbb nk mnjga hati w/pn kite nmpk kkurgn die..

  6. April 12, 2011 at 3:18 am

    mohon share =)

  7. AINI
    April 19, 2011 at 3:14 am

    AS SALAM …MOHON SHARE TERTARIK DGN KATA2

  8. ash
    Mei 20, 2011 at 2:12 pm

    Salam a’laik tuan rumah…
    ana mohon izin share…
    syukran~

  9. sufiea
    September 3, 2011 at 5:10 am

    minta kebenaran utk share
    tq

  10. khalidah
    September 14, 2011 at 2:48 pm

    nak share ye…thanks =)

  11. 23
    September 17, 2011 at 6:22 pm

    tolong nyatakan sumber anda, al-quran ayat berapa n hadis mana sbb fakta dan hujah anda lebih jelas n org akan percaya. TQ.

    p/s – jgn kecik hati berdosa.

  12. moly
    Oktober 23, 2011 at 5:48 am

    assalam..nak share gak,tk

  13. zyta idris
    Disember 2, 2011 at 3:33 am

    saya nak copy bolee letak dekad blog saya🙂

    trimass :’D

  14. scha
    Disember 3, 2011 at 10:03 am

    mohon share ea…

  15. nasnurulzila mashood
    Disember 22, 2011 at 3:55 pm

    assalamualaaikum..mohon share..

  16. Disember 28, 2011 at 1:30 am

    salam, izinkan saya berkongsi entry ni dengan kawan2😀
    semoga anda diberkati dan dirahmati😀

  17. Disember 30, 2011 at 3:47 am

    cuba xkan kecil hati lagi…🙂

  18. sarahaiman
    Februari 11, 2012 at 5:10 pm

    mohon share ye:)

  1. No trackbacks yet.

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out / Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out / Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out / Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out / Tukar )

Connecting to %s

%d bloggers like this: