Utama > Perjalanan Hidup > Situasi Semasa Penulis

Situasi Semasa Penulis

assalamualaikum..🙂

Wah..dah lama xtulis ape2 kt blog ni..penulis rs terlalu byk isu yg nk ditulis tetapi, sume dah berlalu..xlarat la..isu2 hangat dtg dan pergi, sume ade agenda tersendiri..malas nk komen..lgpun Penulis telah tamat belajar dr IPTA setelah begitu lama belajar..perasaan? mestilah seronok bila dah habis belajar..tp, suka duka di tmpt belajar begitu susah dilupakan.. Betul kata org..kita ni musafir shj didunia ni..sumenye dtg dan pergi..laluinya dgn tabah dan sabar..moga kita kembali ke alam abadi dgn penuh persediaan..🙂

 

MATLAMAT DAN TUJUAN

skrg masanya memikirkan matlamat baru hidup selepas belajar..mestilah nk keje kan..keje yg mcmmana? strategi? perancangan hidup ni..fikir 7hari 7 mlm pon xselesai2 jugak…wah..(+_+) penin juga fikir..kertas penulis dah berserabut dgn contengan..thn ni..cari keje..thn depan kawen? awal lg kot? huhu..(yg ni serah kat jodoh dan ketentuan tuhan je la..(>_<) uhuk). OKlah..secara kasar..

2008-grad, keje, fokus to family…

2009-keje tetap, kewangan stabil, family stabil…

2010-cuba buat master, kewangan stabil, beli aset tetap, create family’s company🙂 …

2011-master, focus on own family (kalo da kawen..kalo xlg..cuba kawen gak thn ni), develop family’s company, financial matters must mantain…

2012-(create with new family) 

 

PERSONAL MATTERS / IDENTITY

Hmm..insy’Allah i’ll try my best utk kekalkn identity yg diredhai NYA.. ++to my amalan.. Buang sikap dan sifat yg xdisukai..develop diri, maniskan muka seperti sblm ni..kesimpulannya jd seperti sblm ni..b4 masuk IPTA..hehe. Kenapa ye..sbb since penulis masuk IPTA, byk perkara yg xmenyenangkn berlaku..so, utk keselamatan, penulis telah cuba menukar serba sedikit sifat luaran..seperti; muka mesti sombong n nmpak garang bila brjln (wajib jika jln sorg2), kurangkn senyum dan mesra alam,  kurgkn prgauln dgn kaum bukn sejenis, fokus on study..cintan cintun xda dlm kamus, tegas dlm pendirian yg telah dibina..hehe. Ade kawn2 yg komen ok, ade yg komn dasat la budak ni..haha. Perangai sebenar mestilah sgt cute dan sgt feminin.. suka bergurau, mengusik, cool, happy slalu, kalo p jalan mana aje mesti ade org terpikat n asik kne ngorat je..hmm..susah2…

 

PERCINTAAN / PERKAHWINAN

Tajuk ni susah ulas..sbb penulis rs cinta ni something yg Allah anugerah pd kita..terimalah seadanya..kdg2 ia bleh jd ujian yg sgt berat juga bila tnpa persediaan dr segi rohani dan jasmani..kalo dikatakan xpernah jatuh cinta tu tipulah..sbb sume org pernah rs, antara bahagia dan sengsara.. bg kehidupan penulis, mmg pernah dpt anugerah ni semasa belajar..tanpa prsediaan dan tanpa dipinta. tindakan? ignore him tp sakit dan sengsaranya hanya Allah yg tahu..huhu.. air mata teman setiaku sepanjang masa.. cara atasi? make my life very very very busy..😛 dan of course xkn diketahui oleh si dia..dan mgkin cinta pertama itulah yg akn diabadikan ddlm ingatan sehingga ke akhir hayat?

Perkahwinan ni lagi susah nk ulas..sbb xterfikir lg buat masa sekarang..org kata,penulis kne bersedia skrg sbb umo dh mmg layak dan sesuai utk brkahwin. hmm..susah hati juga ye..tp,kne lalui juga suatu hari nanti..buat persediaan dr skrg? yup! kaji n blajar bab kawen! susahnye..takutnye nk pegang amanah sbg isteri..kne solehah..Rasulullah SAW pernh bersabda, “jika manusia ni boleh sujud pd manusia lain, dah tentu aku suruh isteri2 sujud kpd suami2 mereka.”….syurga seorg isteri di bawah tapak kaki suami..YA Allah, kurniakn aku seorg suami yg soleh..amin.. Yg pasti, akanku serah urusan hidupku yg satu ini kpd MU ya ALLAH..seandainya aku ditakdirkan menjadi seperti Rabiatul Adawiyah, akan ku terima dgn hati yg terbuka..krnMU ya Allah..

 

HIDUP DAN MATI

org kata life must go ong..kne teruskan kehidupan yg singkat ini dgn penuh kesyukuran dan keredhaan. Walau apa pun yg terjadi, ada baik dan ada buruk..hanya Allah yg tahu hikmahnya yg tersembunyi.. sbg hamba Allah, semua kne buat krnNYA..dan buat dgn kesungguhan.. kerana, sumenya akn jd bekalan di hari akhirat nanti.. mati bila2 masa akan dtg menjemput.. persediaan mesti rapi.. sia2 hidup kt dunia yg sementara ni tanpa persediaan utk ke negeri abadi.. mampukah aku sediakan anak2 yg soleh utk mendoakn aku bila mati kelak? banyak mana amalan yg diterima Allah? Layakkah aku mendapat syafaat diakhirat kelak? dapatkah aku melalui titian sirat almustaqim dgn jayanya? bagaimana di padang mahsyar nanti? fikir fikir fikir..

Kategori:Perjalanan Hidup Tags: ,
  1. Tiada komen.
  1. No trackbacks yet.

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out / Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out / Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out / Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out / Tukar )

Connecting to %s

%d bloggers like this: