Utama > Isu Semasa > Isu Semasa di Terengganu : Polis Oh polis..

Isu Semasa di Terengganu : Polis Oh polis..

 

 

30,000 GREET THE KING: The rakyat and members of political parties, including from the opposition, were out in full force yesterday to welcome the Yang di-Pertuan Agong Tuanku Mizan Zainal Abidin at the Sultan Mahmud Airport.

—————————————————————————————

Assalamualaikum, hmm.. dlm beberapa hari ni penulis agak sibuk dengan urusan dunia.. tak sempat pun nak jenguk blogs..walaupun byk isu yg penulis terasa berminat, namun dihapuskn saja minat tersebut dek kerana kekangan masa penulis sejak akhir-akhir ni..

Tapi, setelah penulis terbaca blogs penarik beca berkenaan isu polis di terengganu, penulis terasa bersemangat nk menulis hari ini..hehe

Ape kuasa polis malaysia yer??? dok bawah kementerian pertahanan a.k.a. ketiak Najib saje ke??? MUNGKIN POLIS PERLU DI SWASTAKAN kot??? (sape setuju? angkat tangan! ;P) ye la.. mungkin bila diswastakan, polis akan telus dan bertindak adil dan saksama dlm membanteras jenayah kt mesia ni…bukan sekadar buat motto comel2 jer.. tp bertindak kne comel gak…

Dulu masa penulis kecik2, kat TV slalu tayang cerita Hindustan…kt dlm cerita tu watak jahat tu mesti pemimpin politik, polis yg bwh ketiak pemimpin politik tu, dan samseng2 yg bwh ketiak dia jugak..Sume tu dirasuah oleh pemimpin politik tu la.. dan Hero dia mestilah rakyat jelata yg kne tindas oleh pemimpin politik tu… Penulis xpernah plak terfikir kt mesia akn tiru bulat2 dlm cerita hindustan tu.. tp, bila nampak kekejaman yg terpampang didepan mata dan..penulis pon pernah terkene gak tempiasnye.. baru lah penulis terasa..ye la..betul la cerita tu..menjadi kenyataan di mesia negeri berdaulat dibawah raja ni..huhuhu

Penulis nampak banyak kesan2 buruk bila polis jd camni:-

  • Jenayah berleluasa dan penjenayah rasa bebas sbb polis xde otak sendiri ( polis lebih suka tangkap rakyat demo (kecuali demo umno), halau org kt ceramah2 yg dianjurkan, tangkap org yg xbersalah pastu humban dlm ISA atau humban dlm lokap kononnye dah ade suspek.. dan selalunya yg kne tangkap ni mestilah yg di kambing hitamkan oleh pemimpin polis utk melindungi ‘seseorg’ – penulis rasa, kes atantuya tu pasti xselesai gak mcm kes noritta tu..)
  • Rakyat sentiasa rasa tidak selamat bukan rasa aje..mmg kenyataannye xselamat langsung (polis bukan jaga keselamatn rakyat, asyik jaga keselamatan ‘seseorang’ dan puak dia aje. Kes budak hilang tu akan terus berterusan, kes nurin tu..sharlinie akn jd gitu gak rsnye.. lagi kes kne tembakn peluru sesat polis kt terengganu..rakyat yg dituduh dan ditangkap masuk lokap tanpa bukti yg kukuh… rakyat yg membuka rahsia ‘seseorg’ kne tangkap mcm kes menteri kesihatan yg dulu tu..)
  • Negara tidak aman, makmur dan sejahtera (ye la..asyik tindas rakyat jer.. ‘seseorg’ tu sume betul, rakyat sume salah..kalo kes xselesai kata rakyat xtolong.. polis makan gaji buta ka? pastu yg terbaru raja dan sultan kne tindas pun polis buat bodoh je..ye la.. utk kebaikan ‘seseorg’..rakyat yg sokong raja melayu plak yg kne tangkap..huhu..dasat2)

so, polis..anda kne lah bersikap seperti yg sepatutnya..sbb anda digaji oleh rakyat, bukan oleh ‘seseorg’, makan duit rakyat secara haram ni xberkat…SILALAH BERUBAH DAN BERHIJRAH..

  1. ismi_enis
    Mac 30, 2008 at 12:23 pm

    Ha’ah betul tu.. dulu suka gak tengok cite hindustan. Sakit ati tengok polis dia duk suka rasuah temasuk lah pemimpin dia….dalm cite tu la…

    la ni x sangka bleh tengok live kat Malysia. Fuhhh….ngeri…

  2. don jiong
    April 2, 2008 at 4:06 pm

    huhu .. police is a puppets of political leader. police work for BN.

    assuming our Pak Lah’s son in law lost his undies, I think the whole police force will find around for it. hahaha

    well well .. Malaysia is a sick country. It Malaysian still “tak apa lah” we will facing disaster. right now so many unsolved cases.

  3. eagle
    April 3, 2008 at 5:01 am

    hai don jiong … i am agree!!

    right now, greedy leaders exploit our money. they’re harassing our’s right from time to time. is human life as cheap as that money ???

    those who are greedy for wealth and honor, those who are think of their own gain …. had better go home lah !! what’s are leaderless

    ~ lets select the trustworthy leader ~

  1. No trackbacks yet.

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out / Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out / Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out / Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out / Tukar )

Connecting to %s

%d bloggers like this: