Utama > Jarang ditemui > Mentarang

Mentarang

assalamualaikum..ini..mentarang.. ia sejenis siput yg boleh ditemui di pantai yg berselut sahaja seperti di Perlis, sabak bernam dan lain2 pantai yg berselut…

kenalilah mentarang..hehe

Kategori:Jarang ditemui Tags: ,
  1. ismi_enis
    Mac 29, 2008 at 7:44 am

    ooo gini rupe mentarang…macam kepah pun ada jugak ye.

    bile nak masak mentarang kat sini…..hehe

  2. mohd sharil
    Julai 14, 2008 at 6:37 pm

    boleh tak cerita sedikit lebih detail tentang mentarang, saya di tugaskan untuk buat dokumentari tentang siput mentarang ni. boleh saudara citer skit lokasi yang lebih specific untuk jumpa mentarang ni . daerah mana belah perlis tue.

  3. mohd sharil
    Julai 14, 2008 at 6:38 pm

    inform me to diyeen_art@yahoo.com

  4. Julai 17, 2008 at 5:11 am

    hye..sape yg kene wat tugasan bout mentarang ni?wat psl ape?u dak bio diverse ke?ecology? my thesis pon bout mntrg n habitat die gak..wud u plz contact me thru email : diamond_mea@yahoo.com
    maybe we cud work sumthing up..

  5. Julai 18, 2008 at 2:57 am

    Erm.. berminat dgn mentarang?
    Oklah, kat perlis ni tempat yg paling banyak mentarang dijumpai ialah diprsisiran pantai di kuala sungai baru..pantai yg berselut.. kalo nk tahu lebih lanjut, kne pi la melawat kat sana.. cara nak pi.. Pergi Kuala Perlis, dok kat hotel brasmana, try survey jalan di sepanjang persisir pantai kuala perlis tu (pantai yg ke arah selatan)..kat situ byk kg dan byk gerai2 kecik yg menjual siput2, mentarang dan ikan.. mentarang ni ikut musim jugak.. yg terbaik sekali, anda kne g tanya penjual2 tu.. selalunya mereka akn tolong kita🙂 good luck!

  6. Ogos 26, 2008 at 6:06 am

    sedap ker siput mentarang tu,,,,,,,,tak penah dengar pun,,,pelik jer bunyinya,sbb kat tmpt saya tak ada,,,,,he he

  7. niza
    September 9, 2008 at 3:51 am

    sesapa yang rasa nak info lebih pasal mentarang ni. cari le saya. saya ni penjual siput ni…

  8. niza
    September 9, 2008 at 3:56 am

    kalau nak tau, siput ni ada di sekinchan.saya beli dengan nelayan yg cari di laut tanjung karang. ia diperolehi dengan mengorek lumpur. 300 mtr ke tengah laut bila air surut. harga sekilo ikut saiz.yang paling kecil rm7.harga pun ikut musim.kalau mentarang tengah susah nak jumpa, harga boleh cecah rm12 per kilo. sedap dibakar,tomyam.masak lemak cili api.dulu saya keja dipejabat…tapi bila dah balik kampung ni,ini lah full time job sekarang…jual mentarang.boleh tahan gak pendapatan.tapi nak cari siput ni susah beb…

    • zainuddin
      Disember 13, 2009 at 5:19 am

      salam niza,

      saya peminat mentarang. banyak di jual kat Perlis iaitu di sg baru. kami sekeluarga tinggal di klang. Tlg bagi contact no, kalau kami nak cari sampai ke sana, Tg Karang ke cik niza jual ?

      sebab kalau nak naik kereta sampai ke sana, punyalah jauh…alih2 tak de…tu yg nak mintak contact no…sebelum pergi bole kami call dulu dan booking…

      thanks
      zainuddin

  9. mohd
    November 2, 2008 at 12:13 am

    skrunk musim mentarng x?
    nk try jgk la cr bnd alah nie

  10. cik im
    Februari 20, 2009 at 7:45 am

    mentarang ni sdp…aku sk mkn kalo msk syur manis cmpr dgn umbut btg pisang…tp kn buang cngkrang dia dlu…time ct sem kalo blk kg aku msti g bli ps2 blk msk time fresh 2 lg mns…lgpn umah aku x jauh dgn tmpt slalu jual mntrg nih…sng ja kalo nk g bli…spjg pesisir pntai kuala perlis 2 smpe kt sg baru msti da 3 ke 4 tmpt y jual cput nih…slmt mncoba…=)

  11. cik im
    Februari 20, 2009 at 7:55 am

    1 g…cput nih slalu gak da..pdk kg slalu g cr time air surut tp ssh nk dpt sbb kn cr kt dlm lumpur…sbb 2 hrg dia mhl ckt..

  12. ika
    April 17, 2009 at 2:10 pm

    ooooo..ni ke nmernye mentarang…br ku tahu,tenkiu2 =)

  13. niza
    Oktober 26, 2009 at 2:50 am

    sesapa nak more info pasal mentarang, hantar la e-mail ke nizairil@yahoo.com.my.saya ni penjual n peraih siput mentarang..

  14. Mei 31, 2010 at 2:34 am

    baru try ahad lepas coz ada wedding job kat skinchan …
    hahaha…mmg fear factor ..geli ada takut ada tapi nak buat
    mcm mana…tauke kedai dah bukak satu suruh makan …
    tutup mata terus telan ..hahahahaha

    layannnnnnnnnnnnnn mentarang ni hahaha

  15. roy
    Ogos 2, 2010 at 1:16 pm

    mentarang..sedap sgt kalau masak lemak,rasenye manis. Btol kate niza mentarang ni boleh beli di area sekinchan, tg karang, sg besar senang citer daerah sabak bernam. Nak cari mentarang ni bukan senang, perlukan kudrat yang kuat. Sebab kena masuk dalam lumpur, jauh gak la dari sisir pantai, dah sampai kat tempat tu kena lak cari lubang mentarang ni..pastu kena korek dalam2 ade la setengah meter. Nak korek guna ape2 pn boleh, besi ke, kayu ke atau tangan (kalau berani la).hehe.Mentarang ni xbahaye pn. Penat nk korek lubang ni, kalau korek terus jumpa xpe, kalau xjumpa kena cari lubang lain.

    Dah lame tak p mencari mentarang kt laut..rase rindu zaman sekolah dulu..huhu

  16. siti zuraida mokhtar
    Oktober 7, 2010 at 10:40 am

    salam…saya dah lama sgt nak mkn mentarang ni tp yelah mslhnya susah sgt nak cari… blh x klu dapat no contact untuk saya booking siput ni…. ni no saya 0172232025

  1. No trackbacks yet.

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out / Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out / Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out / Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out / Tukar )

Connecting to %s

%d bloggers like this: