Utama > Perjalanan Hidup > Muhasabah Utk Harta Dunia

Muhasabah Utk Harta Dunia

“syad, ape yg kolej ni nk buat?? mcm sangkar jer..” tanya shbtku ketika melalui kolej lama ku di Universiti dulu..

“ntah, kononnye nk buat bilik bacaan bg student kolej. dibangunkan oleh pengetua lama dlm pemerintahannya sblm ini..” teringat aku ketika aku mula2 masuk ke kolej ni..

“tapi, macam xguna pon..atap ni.. kalo hujan, bising, dinding takde…byk nyamuk, air hujan bleh masuk..ermm mcm xlogik la..” shbtku menganalisis lg.

“hmm..itu la pembangunan yg terjd hasil drpd penyakit hati yg ade.. ”

“maksudnye??”

“ye la..aku ingat lagi time aku dok kolej dulu, bilik yg kecil untk 2org di tambah penghuninya hingga 3org sebilik..”

“huii..dasatnye,kau boleh dok kt kolej lagi..xtertekan ke?”

“ermm..sgt tertekan..xdpt belajar, last2 aku keluar dr kolej tu pd thn akhir..sbb xselesa..”

“erm, pasal penyakit hati yg kau kata td tu..ape maksudnye?”

“pengetua baru yg dilantik menggantikn kepimpinan korup ni dpt bukti yg projek bilik bacaan ni xdiluluskan pon. tp, disebabkan perancangan pengetua ni nk masukkan 4org satu bilik pd thn berikutnye, beliau teruskan jugak..”

“wahh..kejamnye.. dia ni xde hati dan perasaan ke? kesian student..dah la yuran kolej RM 1ribu lebih setiap sem..huhu”

“itu la pasal..menambah bilangan student dlm kolej = keuntungan yg banyak.. tapi, bila student minta peruntukan utk aktiviti2 kolej, pihak pej kata sume duit mereka xpegang, ada kt pengetua..tp pengetua kata..mintak kt pej Hep..”

“owh..patutpun aku dengar pengetua kolej ni antara paling kaya kt sini.. ade kete beso 4bijik, motor virago lg.. siap bot peribadi pon ade gak.. dan aku dengar, ade kes yg kata pengetua kolej ni yg panjg tangan walaupun dah kaya raya”

“huhuhu..ini la yg dikatakan mengejar harta dunia..kaya pun xbersyukur lagik.. semakin kejam menekan org bawah utk keuntungan peribadi..huhu” aku membuat kesimpulan perbualan tersebut sambil beristighfar, dan aku mohon nauzubillah.. jauhkan aku dr penyaakit hati ni…ameen..

  1. Tiada komen.
  1. No trackbacks yet.

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out / Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out / Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out / Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out / Tukar )

Connecting to %s

%d bloggers like this: