Arkib

Archive for the ‘Resepi Sedap’ Category

Resepi Sedap : Ayam bakar berempah / ayam panggang berempah

Januari 30, 2012 2 comments

Assalamualaikum

Resepi ni sy cuba-cuba sbb baru2 ni beli pemanggang ajaib.. so, mcm2 resepi la try guna pemanggang ni… hihi
Alhamdulillah, sesuai dgn harganya yg beratus tu.. mmg puas hati la… hehe

Jadi, resepi ni la yang paling sedap la.. diantara semua resepi… sbb my family sgt2 suka.. kira setiap mggu mesti buat punye lah..hehe… ok, borak pnjg2 pulak.. back to the subject!

 

ayam panggang berempah

Read more…

Resepi Sedap : Aiskrim Kek

Oktober 29, 2011 2 comments

Assalamualaikum…

Sebenarnya resepi ni saya buat guna idea sendiri je, memandangkan hari jadi adik yang datang, nak buat kek xde oven… jd, buat aiskrim kek la senang… guna resepi aiskrim dan kek batik, tapi diubah mengikut citarasa :p

Read more…

Resepi Sedap : Kek Batik Chocolate

Mei 20, 2011 1 komen

Assalamualaikum. Pada kali ini, saya nak tulis satu resepi yang sangat digemari kawan-kawan saya.. iaitu kek batik cadbury chocolate. Canggih nama tu…bukan apa, memandangkan saya memang boikot Milo.. jd, sy guna 3 in 1 cadbury hot chocolate drinks untuk buat kek batik ni. Selamat mencuba!

Read more…

LukisanDuniaku sudah ke blogspot!

April 13, 2011 2 comments

Assalamualaikum.. buat pembaca-pembaca lukisanduniaku.wordpress.com , saya kini kembali menyemarakkan lagi dunia Teknologi Tanpa Sempadan ini dengan menambah tajuk-tajuk yang lebih luas disini seperti Dunia Gadget, Dunia IT, Dunia Kerjaya, Dunia Ajaib dan Dunia Hobi...

Kenapa saya memilih Blogspot pula kali ini? haa..ini kerana saya ingin menambah pengetahuan saya dalam menggunakan blogspot, memandangkan kebelakangan ini blogspot telah mencanggihkan diri..hehe.. (sblm ni xcanggih sgt… skg dah canggih sama seperti wordpress)

Selain itu, saya juga mempunyai masa lapang yang sangat banyak untuk mengkaji, mengaji, mengkritik dan menulis pada hari ini.. Oleh itu, saya berharap para pembaca semua sentiasa menyokong lukisanduniaku kerana saya akan sentiasa memberikan input-input yang menarik kepada anda ;)

Kemungkinan juga saya akan memberi tumpuan kepada satu blog sahaja mengikut keselesaan pembaca. Tetapi saya tidak mungkin akan memadam blog ini walaupun saya telah import semua entry dalam blog ini ke sana. Apapun yang terjadi saya pasti akan berkongsi ilmu dengan anda walau sedikit. InsyaAllah..semoga Allah memberi saya ruang dan masa mencoretkannya disini. ^_^
Sekian, Salam Sayang dari saya..
sitihorizon@gmail.com

Jangan lupa follow saya di

http://lukisanduniaku.blogspot.com/

Info Makanan : Telur tiruan lagi palsu??

April 8, 2011 1 komen

Assalamualaikum.. terkejut sungguh saya baru-baru ni apabila dilaporkan oleh CAP mengenai telur tiruan yang berada dipasaran.. sungguh menakutkan bila benda-benda tiruan / palsu / cetak rompak ini membabitkan industri makanan yang kita makan sehari-hari.

Yang kelakarnya, mak saya bertanya : “telur tiruan dari ayam tiruan ke?” hehehe

Saya : “Bukan dari ayam ni mak, dari manusia yang nak jadi ibu ayam!”

Ibu ayam ni jangan sebut eyh… hehe (jd makna lain pulak :p )

Oklah, jom kita baca apa kejadiannya yang sebenar…layaaaannn~

Persatuan Pengguna Pulau Pinang (CAP) menasihatkan pengguna di Malaysia supaya berhati-hati ketika membeli telur kerana terdapat telur tiruan dijual di pasaran.

Pagi ini, seorang pengguna datang ke pejabat CAP bersama sedulang telur yang agak luar biasa bentuknya. Menurut beliau, apabila dimasak, telur itu tidak berbau seperti telur biasa dan tidak mempunyai sebarang rasa. Oleh kerana beliau berasa ragu-ragu dengan kandungan telur yang dibelinya itu, beliau membawa telur-telur tersebut ke pejabat CAP dan terus membuat aduan mengenainya.

Selepas diperiksa, kami mendapati memang benar telur-telur tersebut mempunyai bentuk yang berbeza daripada biasa. Ia besar dan bila dipecahkan tidak kelihatan pusat telur (chalazae - bahan legap yang biasanya terdapat pada putih telur, membendung kuning telur pada bahagian tengah telur). Telur-telur itu juga tidak berbau seperti telur biasa. Mengikut satu laporan, telur tiruan adalah perkara biasa di China. Pengguna di negara itu telah dinasihatkan supaya mengawasi telur tiruan ketika mereka hendak membeli telur.

Mengikut laporan tersebut, telur tiruan mengandungi bahan-bahan kimia. Cangkerangnya diperbuat daripada kalsium karbonat. Kuning telur dan putih telur diperbuat daripada natrium alginat, alum, gelatin, asid benzoik, kalsium klorida serta air dan pewarna makanan. Kuning telur dihasilkan hanya dengan mencampurkan pewarna makanan kuning lemon ke dalam adunannya. Kalsium klorida ditambah ke dalam adunan telur dan kemudian ke dalam acuan untuk menghasilkan membran telur. Cangkerang telur diperbuat dengan lilin parafin, serbuk gypsum, kalsium karbonat dan bahan-bahan lain. Pada amnya bahan-bahan ini adalah penambah makanan tetapi dalam menghasilkan telur tiruan, ia menjadi komponen utama. Oleh itu telur tiruan hanya mempunyai sedikit atau tidak langsung berkhasiat berbanding telur sebenar.

Cara mengenal telur tiruan:

  • Selepas telur dipecahkan, putih telur dan kuning telur akan segera bercampur.
  • Cangkerang telur tiruan agak berkilat berbanding telur sebenar, tetapi tidak begitu ketara.
  • Apabila disentuh dengan tangan, ia terasa agak kasar berbanding telur sebenar.
  • Apabila telur tiruan digoncang ia akan berbunyi kerana air berlebihan daripada bahan pepejal.
  • Telur sebenar agak berbau seperti daging mentah.
  • Ketuk-ketuk sedikit telur itu. Telur sebenar berbunyi lebih rapuh berbanding telur tiruan.
  • Selepas memecahkan telur tiruan, kuning telur dan putih telur akan cair bersama. Ini disebabkan kuning telur dan putih telur dihasilkan daripada bahan mentah yang sama.
  • Ketika menggoreng telur tiruan, kuning telur akan mengembang tanpa disentuh.

Telur adalah sumber protein yang murah dan dimakan oleh penduduk Malaysia. Memandangkan ia merupakan  makanan kegemaran ramai, Persatuan Pengguna Pulau Pinang menggesa pihak berkuasa supaya menjalankan siasatan dengan segera berhubung isu telur tiruan ini.
Tambahan pula, telur tiruan mungkin mengandungi gelatin yang Haram dimakan oleh orang Islam.

SM Mohamed Idris,

Presiden CAP.


Read more…

Resepi Sedap : Puding Roti / Bengkang Roti

Februari 18, 2011 2 comments

Assalamualaikum w.b.t

Bertemu kita dalam rancangan… (saje nk tiru ayat chef kt tv..hehe) puding roti sos kastad!

Pada suatu hari yang free lagi rajin, saya ternampak sebungkus roti gardenia di atas meja makan yang baru saja dibeli.. hmm..semalam roti ada banyak lagi…kenapa beli lagi.. huhu..rupa-rupanya ayah tidak perasan roti masih ada lagi.. jadi, tercetuslah idea untuk membuat bengkang roti… mak saya kata..ini bengkang.. bukan puding.. mana ada puding org bakar… bengkang tu… kata mak saya… sebab tak puas hati bila anaknya ni asyik menyebut puding roti… haha.. apa-apa ja lah mak :P asalkan sedap.. kan kan..

 

Simple Puding Roti / Bengkang Roti berkuah Kastad

Bahan-bahan

Read more…

Resepi Sedap : Keow Tiau Kungfu / Cantonese

Februari 13, 2011 Tinggalkan komen

hmmm.. sedapnye… resepi yg mesti sy buat time jupe keow tiau (btul ke eja.. sbnrnya eja camna? kway tiau ke :p) tapi xpasti masakan ni nama kungfu atau cantonese.. sbb kadang2 pergi kedai makan ada kungfu saje.. dan kadang2 cantonese saje.. walhal dua-dua masakan sama je.. ok lah.. oleh kerana ni makanan feberet sy.. sy share dgn semua oke..

Bahan-bahan (seorg makan)

  1. keow tiau segelas besar
  2. 2 biji telur saiz besar (setengah gelas)
  3. bahan perasa (garam & serbuk lada hitam atau putih) secukup rasa
  4. sedikit seafood atau ayam/ daging cincang
  5. sedikit lobak merah dan sawi
  6. 2 ulas bawang putih
  7. 2 camca besar sos tiram
  8. 1- 1/2 sudu tepung jagung dicampur air
  9. 2 tangkai cili api diketuk

 

Cara-cara

Read more…

Follow

Get every new post delivered to your Inbox.

Join 39 other followers