Rumah > Resepi Sedap, santai > Resepi Sedap : Ikan bilis dan kentang ~mudah & cepat

Resepi Sedap : Ikan bilis dan kentang ~mudah & cepat

Assalamualaikum wbt..

Bertemu kembali dalam ruangan resepi…. kebelakangan ni sy jrg masak resepi yang ‘renyah2’… memandangkn baru berpindah di tempat baru.. rumah sewa pon xde peti ais…pastu balik keje laparr sampai nk pengsan..huhu.

Jd, resepi mudah, ringkas, cepat serta sedap ini di reka khas… setiap hari… cumanya hari ni nk kongsi 3 resepi yg melibatkn ikan bilis dan kentang oke ;)

—————————————————————————————–

1. RESEPI IKAN BILIS & KENTANG BERLADA (sambal ikan bilis + kentang)

Bahan-bahan: (ikut suka nk byk mana…optional..)

*Ikan bilis

*Kentang dipotong (mcm wedges @ ikut suka)

*Cili dikisar / cili boh

*gula & garam

*bawang merah, bawang putih (ditumbuk @ dikisar @ dipotong)

*bawang besar dipotong gelang

*minyak utk menggoreng

Cara memasak.

  1. Goreng kentang sampai masak, angkat.
  2. Goreng ikan bilis sampai garing, angkat. ~jgn terlalu garing..nanti rs pahit..hehe
  3. minyak td, masukkn bwg yg ditumbuk…
  4. bila dah naik bau…masukkn cili…goreng sampai masak…
  5. masukkan bwg besar, kentang dan ikan bilis…serta gula dan garam secukup rasa (garam xbuh pon xpe..bilis dh masin~ikut selera masing2)
  6. gaul rata….then, tutop api.. sedia dihidang ;p

——————————————————————————————

2. RESEPI IKAN BILIS & KENTANG BEREMPAH (kari ikan bilis + kentang)

Bahan-bahan: (ikut suka nk byk mana…optional..)

*Ikan bilis

*Kentang dipotong (mcm wedges @ ikut suka)

*Rempah kari ikan

*gula & garam

*bawang merah, bawang putih (ditumbuk @ dikisar @ dipotong)

*bawang besar dipotong gelang

*minyak utk menggoreng

Cara memasak.

  1. Goreng kentang sampai masak, angkat.
  2. Goreng ikan bilis sampai garing, angkat. ~jgn terlalu garing..nanti rs pahit..hehe
  3. minyak td, masukkn bwg yg ditumbuk…
  4. bila dah naik bau…masukkn rempah…goreng sekejap je…jgn sampai hitam plak..huhu
  5. masukkan bwg besar, kentang dan ikan bilis…serta gula dan garam secukup rasa (garam xbuh pon xpe..bilis dh masin~ikut selera masing2)
  6. gaul rata….then, tutop api.. sedia dihidang ;p

—————————————————————————————–

3. RESEPI SUP IKAN BILIS + KENTANG (sup telur jika buh telur..hehe)

Bahan-bahan: (ikut suka nk byk mana…optional..)

*Ikan bilis ( kalo nk buh telur…tumbuk ikan bilis nih..)

*Kentang dipotong ikut suka (besar2) ~ nk tambah carrot pon bleh… masuk skali ;p

*Bahan sup (@sup bunjut)

*gula & garam

*bawang merah, bawang putih (ditumbuk @ dikisar @ dipotong)

*air

*telur

Cara memasak.

  1. tumis bawang dan bahan sup (kulit kayu manis, bunga lawang, cengkih & buah pelaga)sampai naik bau.. (kalo dah ade sup bunjut xyah tumis la…buh ja dlm air..)
  2. masukkan air…kentang dan ikan bilis…tggu sampai mendidih dan kentang empuk.
  3. masukkan gula dan garam secukup rasa…
  4. pastu, masukkan telur (optional)
  5. tunggu sampai telur dah masak sket..kacau…
  6. ….then, tutop api.. sedia dihidang ;p

—————————————————————————————

gambar? nanti la.. xsempat nk snap..dh licin.. laparr..hehe

About these ads
  1. haizad
    Mac 25, 2010 at 12:12 am

    huhu…sesuai sgt tuk org bujang…cepat dan sedap dimakan. yg ada family pun leh layan

  2. emma
    September 3, 2010 at 7:08 am

    ermmm sedap nyer..so delicious….

  3. eyda
    Oktober 13, 2010 at 9:13 am

    mmmmmmmmmmmmm………..sya pon nk try lah!!!!

  4. kentut
    April 22, 2011 at 4:03 am

    aku nk test yg kat atas sekali tu..aku tgh kebulu x makan ape2 lagi ni sekarang..adoit=yaii

  5. shazrina
    Jun 29, 2011 at 2:30 am

    Hehehe rasa nak try pulak…nak bg try kat housemate …sesuai ka utk mama pregnant my fren housemate tkt plak x le mam …cian plak.

  6. September 21, 2011 at 4:45 am

    nak try buat la

  7. Oktober 13, 2011 at 9:21 am

    simple n sedap..,,,nyummmnyummmm

  8. bunga
    Disember 10, 2011 at 4:40 am

    satu resipi yang simple… ssuai utk student cam saya yang tggl jauh frm parent.

  1. No trackbacks yet.

Tinggalkan Jawapan

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Tukar )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Tukar )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Tukar )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Tukar )

Connecting to %s

Follow

Get every new post delivered to your Inbox.

Join 41 other followers

%d bloggers like this: