Rumah > Resepi Sedap > Resepi Sedap : Kari Ayam Kering

Resepi Sedap : Kari Ayam Kering

kariayamkeringAssalamualaikum…dah lama rasanya xshare resepi ye.. hmm..bz download dokumentari ‘The Arrivals’ dan ‘The Divine Book’ sejak akhir2 ni… Memandangkan utube mcm nk block je dokumentari tersebut..jd, sy pon bersegeralah mendownloadnya… ~ jika sesiapa yg berminat sy bleh la burn dlm bentuk cd :D

Ok, resepi hari ni.. (ade org request suh tulis)

———————————————————–

Kari Ayam Kering (dr buku KELUARGA edisi Januari 2006)

Bahan-bahan:

  • 1kg ayam yg telah siap dipotong
  • 20gm cili kering dikisar
  • 20gm daun kari
  • 50gm bawang besar dikisar
  • 30gm bawang merah dikisar
  • 30gm bawang putih dikisar
  • 30gm halia dikisar
  • 80gm serbuk cili
  • 20gm serbuk kunyit
  • 70gm minyak
  • sedikit serbuk perasa

Cara-cara

  1. Goreng ayam dan ketepikan.
  2. panaskan minyak, masukkan bahan yg dikisar dan kacau hingga garing.
  3. masukkan serbuk cili, serbuk kunyit dan daun kari. kacau hingga rempah masak.
  4. Masukkan ayam dangaul sebati.

————————————————————-

ni resepi asli dr buku..hehe..

resepi saya len sikit..dan hanya buat utk 10 ketul ayam shj hari ni..

Kari Ayam Kering versi sendiri

Bahan-bahan:

  • 10 ketul ayam
  • secekak cili kering dikisar
  • 2 tangkai daun kari
  • 1 ulas bawang besar dikisar
  • 2 ulas bawang merah dikisar
  • 3 ulas bawang putih dikisar
  • 2cm halia dikisar
  • tambah sedikit jintan manis+jintan putih+ketumbar= campuran hanya 1/2 sudu kecil – dikisar
  • 1sudu kecil serbuk lada
  • 1sudu serbuk kunyit
  • sedikit minyak
  • garam dan gula
  1. masukkn sume bahan yg perlu dikisar dlm blender, ..kisarkan..
  2. masukkan ayam yg telah telah ditoskan airnya kedalam bahan kisar..gaul sebati dan biar 30minit.
  3. panaskan minyak, (asingkan ayam td) masukkan bahan yg dikisar + serbuk kunyit + lada +garam secukupnya+ gula 1sudu + daun kari dan kacau hingga garing.
  4. masukkan ayam dan tutup periuk/kuali. biar 10 minit.
  5. kacau masakan sehingga kering.
  6. sedia dihidang. :)

——————————————————————————-

famili kata sedap la..len kali bleh buat lg..hehe

About these ads
  1. Oktober 28, 2010 at 4:48 pm

    salam, awak buat ke tak versi sendiri tu ke hanya rekaan semata2. sebab sy kata mcm tu, mcm tak kena je resepi awak tu. kalo ayam tak digoreng dahulu nanti gamaknya hangus la bahan kisar yg telah digoreng garing tadi tp ayam tak berapa masak. bahan tu tlh digoreng garing pastu nak tunggu ayam masak pulak. lama jg nk tunggu ayam masak tu. mmg segaring2nye la sampai takleh makan langsung nanti. kalo versi atas tu betul.

  2. Oktober 29, 2010 at 5:58 am

    bila masuk ayam dan periuk ditutop.. air ayam akan keluar dan membanyakkan kuah.. semua perasa rempah td akan masuk dlm ayam…sebab tu dia xkan garing segaring2nye… sy dh buat.. kalo xbuat xkan boleh tulis kt sini..hee.. owh ya… minyak tu jgn la banyak sangat..sedik sahaj minyak.. seperti yg telah ditulis…hehe

  3. November 4, 2010 at 7:26 pm

    ok mekasih, sy nak cuba nanti. mcm sedap. tq

  4. raihana
    November 1, 2011 at 3:17 am

    masakan feberet sy tp x th nk buat sndiri…blh la try ni memandangkan sy pun kehabisan idea nk msk….

  1. No trackbacks yet.

Tinggalkan Jawapan

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Tukar )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Tukar )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Tukar )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Tukar )

Connecting to %s

Follow

Get every new post delivered to your Inbox.

Join 41 other followers

%d bloggers like this: