Utama > Resepi Sedap > Resepi Sedap : Wedges (kentang goreng)

Resepi Sedap : Wedges (kentang goreng)

Salam.. hari raya menjelang tiba…tp kenapa ye? raya thn ni la paling..paling..paling xbest…huhu

cerita raya pertama

-solat sunat hari raya yg paling xbest dlm hidup aku

  • masjid kelam kabut
  • speaker rosak
  • tok imam xreti baca jawi? (khutbah raya tulis dlm jawi kan..)
  • solat main jeling2 je..ye la.. xdengar ape langsung…tp nak solat jemaah..so,sume kne pakat2 jeling muslimin.. dah sujud ke.. hape ke..wahhh..sedih2
  • aku kata…”masjid merajuk”
  • kisah sedih lg menyayat hati..pd bulan ramadhan yg mulia lg berkat ~beritA TERGEMPAR “pemecatan semua imam masjid” dgn alasan yg xmunasabah..(politik semata-mata)
  • rs mcm dpt bala je..time dok kt masjid tu..huhu

hmm…resepi yg menceriakan raya aku..wedges…wedges…wedges

RESEPI wedges : Kentang goreng

(versi pisang goreng?)

bahan-bahan

  1. kentang sekilo (makan ramai2 ~tu pun mcm xcukup je..huhu )
  2. garam dan gula secukup rasa
  3. serbuk lada hitam dan putih secukup rasa
  4. tepung gandum (5sudu besar utk 3biji kentang saiz sedang2)
  5. minyak utk menggoreng
  6. serbuk kunyit (mencantikkan wedges~sikit je..)
  7. sos dan mayonis nak sedap lg beli cheezy (mcm wedges yg kt kfc tu..hehe)

Cara membuatnya

  • kupas kulit kentang dan potong mcm wedges yg biasa kita makan..jgn terlalu kecil dan kurus
  • rebus sampai masak (jgn terlalu masak..nanti cepat hancur). slalunya 15minit hingga 20minit je.. ikut kuantiti kentang.. kalo sikit kentang, 10minit pon dah masak..dah masak, toskan dan biarkan sejuk.
  • campur tepung gandum,serbuk kunyit, serbuk lada dan garam gula. gaul sebati
  • masukkan air..mengikut kuantiti tepung..jgn terlalu cair dan terlalu pekat.. asal lekat kt kentang je..
  • sama je mcm buat utk pisang goreng..
  • celupkan kentang dan goreng.
  • bila dan warna keemasan, angkat
  • sedia utk dimakan..
  • sedap dimakan time panas2.. dgn sos, mayonis dan cheezy.
About these ads
  1. Ibn Sina
    November 2, 2009 at 2:42 am

    chicken chop don’t have???

  2. kentutbusuk
    Disember 25, 2011 at 6:39 pm

    x bes lgsg resepi ni
    x lengkap~
    ohohooho

  3. nurul
    Disember 31, 2011 at 1:21 pm

    Hehehe dh penah buat wedges sblom ni tp xltak pule tpung gandum ..Cane ek .Lg sdap hape ?Huhu

  4. Suriani
    Mac 12, 2012 at 7:35 am

    Sedap jugak

  5. John cena
    Mei 29, 2012 at 3:20 pm

    Nnti aq nk buat la..cam sodap jo…

  1. No trackbacks yet.

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out / Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out / Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out / Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out / Tukar )

Connecting to %s

Ikut

Get every new post delivered to your Inbox.

Join 41 other followers

%d bloggers like this: